Dodatki funkcjonalne - inne

Błonniki

Termin „błonnik pokarmowy” został użyty po raz pierwszy w 1953 r. Dziś wiemy, że odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego, tj. 30-40 g na dobę, gwarantuje pozytywny wpływ na zdrowie. Błonnik stosuje się głównie prewencyjne w chorobach przewodu pokarmowego i w przypadku chorób o podłożu metabolicznym. Główne właściwości błonnika wykorzystywane w przemyśle mięsnym to: wodochłonność, emulgowanie tłuszczu, zdolności sorpcyjne oraz zwiększanie lepkości. Dzięki tym właściwościom produkty mięsne z dodatkiem błonnika charakteryzuje mniejsza strata masy podczas obróbki termicznej takiej jak wędzenie, gotowanie czy parzenie. Tym samym wzrasta wydajność produkcji. Ponadto dodatek błonnika przyczynia się do utrzymania pożądanego kształtu wyrobów poddanych obróbce termicznej. Błonniki często wykorzystuje się także w przemyśle gastronomicznym przy wyrobach typu convenience food. W portfolio SMAKOVITA znajdują się błonniki różnego pochodzenia: z soi, bambusa, owoców cytrusowych i ziemniaka, oraz ich mieszanki.

więcej