Proponujemy gamę aromatycznych przypraw do ryb
W przypadku produktów tej branży najważniejsza jest świeżość, ale odpowiedni zestaw delikatnych przypraw do ryb potrafi wydobyć to, co najsmaczniejsze. Czosnek, pietruszka, rozmaryn, estragon, ziarna gorczycy, suszony pomidor – w odpowiednich proporcjach i mieszankach dają fantastyczne efekty. Przetwórstwo rybne ma rozmaite potrzeby: SMAKOVITA oferuje zarówno preparaty funkcjonalne, jak i kompozycje przypraw do ryb.
Naszą specjalnością są produkty wspomagające solenie i dojrzewanie fileta śledziowego typu Matjas. Preparaty Fosmix Fish pozwalają uzyskać delikatną strukturę tkanki mięsnej, za którą tak przepadają polscy konsumenci. W ofercie wzmacniającej smak mamy naturalne przyprawy do ryb i mieszanki dekoracyjne, które znakomicie podnoszą walory estetyczne produktu.
Produkt | Dawka | Opis/Zastosowanie | MSG/RYB | Uwagi |
Preparaty wspomagające solenie płatów śledziowych | Preparaty w postaci sypkiej wspomagające, uszlachetniające i zwiększające wydajność w procesie dojrzewania płatów śledziowych, które nabierają charakteru Matjasa | |||
Smakovita Fosmix Fish I | 5g/kg | Sypki biały proszek na bazie cukrów i soli sodowych kwasów octowego i cytrynowego, ukierunkowany na delikatność struktury tkanki mięsnej; uzyskiwane wydajności około +20% | brak | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
Smakovita Fosmix Fish II | 5g/kg | Sypki biały proszek z dodatkiem węglanu sodu, ukierunkowany na uzyskanie większej wydajności (powyżej +20%) | brak | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
Smakovita Fosmix Fish III | 5g/kg | Sypki bialy proszek na bazie cukrów i kwasu cytrynowego i winowego. Ukierunkowanie na optymalne zmiękczenie tkanki mięsnej i ości oraz jasnej barwy filetów; uzyskiwane wydajności około 10-15% | brak | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
Smakovita Fosmix Fish M | 5-10g/kg | Sypki biały proszek na bazie cukrów, kwasu cytrynowego i wzmazniacza smaku; ukierunkowany na łagodną strukturę mięsa oraz wyraźny , charakterystyczny smak; wydajności na poziomie 10- 15% | MSG | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
Smakovita Fosmix Fish RF-1 | 5g/kg | Sypki biały proszek na bazie cukrów i soli sodowych kwasów octowego i cytrynowego,wzmocniony dodatkiem kwasu cytrynowego i jabłkowego, ukierunkowany na szybszy i agresywniejszy proces dojrzewania filetów; uzyskiwane wydajności około +10% | MSG | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
Smakovita Fosmix Fish P | 5g/kg | Sypki proszek na bazie preparatu Fosmix Fish III z dodatkiem enzymu proteaza, pozwalający uzyskać jeszcze delikatniejszą strukturę tkanki mięsnej, polecany szczególnie do filetów solonych w oleju roślinnym z dodatkiem suszonych warzyw i przypraw ziołowych. | MSG | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
Mieszanki przyprawowe i warzywne | Mieszanki dekoracyjne , smakowe lub dekoracyjno- smakowe na bazie warzyw suszonych, przypraw i ziół | |||
Smakovita posypka pomidorowa z ziołami | DPP | mieszanka suszonych płatków pomidora, czosnku i przypraw ziołowych z rozmarynem i estragonem; kolorowa i aromatyczna mieszanka do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | brak | |
Smakovita posypka paprykowa z ziołami | DPP | mieszanka suszonych płatków papryki czerwonej i zielonej, czosnku i przypraw ziołowych z rozmarynem i estragonem; kolorowa i aromatyczna mieszanka do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | brak | |
Smakovita dekormix super mix | DPP | mieszanka cebuli i papryki, pieprzu oraz ziaren gorczycy, kminku; kolorowa i aromatyczna mieszanka do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | brak | |
Smakovita dekormix sycylijski | DPP | mieszanka przypraw i suszonych warzyw w charakterystycznych sycylijskich barwach do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | ||
Smakovita posypka zielona | DPP | Mieszanka suszonej natki pietruszki, szczypiorku i czosnku | brak | |
Smakovita dekormix mozaikowy | DPP | Mieszanka dekoracyjno- smakowa na bazie suszonych warzyw (czosnek, cebula, papryka) i mieszanki przypraw | brak | |
Smakovita dekormix leśny | DPP | Mieszanka dekoracyjno- smakowa na bazie suszonych warzyw i mieszanki przypraw (pieprz, cząber, koper, zioła, czosnek, szczypior, ziele angielskie) | brak | |
Smakovita dekormix jesienny | DPP | Mieszanka dekoracyjno - smakowa na bazie suszonych warzyw i mieszanki przypraw (papryka, marchew, gorczyca, pieprz) | brak | |
Smakovita pieprz cytrynowy | DPP | Mieszanka dekoracyjn- smakowa na bazie przypraw i aromatu cytryny | brak | |
Stabilizatory świeżości | środki zapewniające trwałość stosowane w przetwórstwie mięsnym, drobiarskim i rybnym do produkcji wędli, wyrobów garmażeryjnych i ryb wędzonych | |||
Smakovita Frishita MR | 0,33kg/1kg roztw. | preparatw postaci proszku stabilizujący świeżość na bazie octanów i mleczanów o szerokim zastosowaniu | brak | |
Smakovita Frishita Universal | 4g/kg wyrobu got. | preparatw postaci proszku stabilizujący świeżość na bazie octanów i mleczanów o szerokim zastosowaniu | brak | |
Smakovita Frishita Plus VN | 5g/kg wyr.got. | preparatw postaci proszku stabilizujący świeżość na bazie unikatowej kombinacji składników o poszerzonym spektrum działania na drobnoustroje w tym Listerię monocytogenes. Stosowany do wewnątrz injekcyjnie lub na zewnątrz wyrobu przez natrysk , np. natrysk plastrów przed zamknięciem próżniowym | brak |
Surowce - dodatki mające zastosowanie w przetwórstwie rybnym w postaci pojedyńczych związków lub przypraw i suszów warzywnych |
BŁONNIKI |
Błonnik bambusowy Alba-Fibre B200 S |
Błonnik grochowy 40 mesh, Chiny |
Błonnik grochowy 200 mesh, UE |
Błonnik pszenny Alba-Fibre W200 A |
Błonnik sojowy G |
Błonnik sojowy spożywczy (soy fiber) |
SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE |
Guma guar 5500 cps |
Guma guar 3500 cps |
Guma konjac |
Guma ksantan 200 mesh |
Guma ksantan 80 mesh |
Guma tara |
Karagen Supergel 1000, 2000 |
Karagen (półrafinat) |
Karagen rafinat |
Preparat karagenowy Bengel DX10120 |
SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK I ZAPACH |
Glutaminian sodu |
I+G Rybonukleotydy disodowe |
FOSFORANY SPOŻYWCZE |
Fosforan trójsodowy Na3PO4 |
Pirofosforan czteropotasowy (TKPP) |
Pirofosforan czterosodowy (TSPP) |
Pirofosforan dwusodowy (SAPP) |
Polifosforan sodu (SHMP) |
Regifos G (STPP granulat) |
Trójpolifosforan sodu pylisty (STPP) |
PRZECIWUTLENIACZE |
Askorbinian sodu |
Izoaskorbinian sodu |
Kwas L-askorbinowy |
SUBSTANCJE BIAŁKOWE |
Izolat sojowy ISOPRO 900 (nastrzyki) |
Izolat sojowy ISOPRO 900EM (kuter) |
Kazeinian sodu |
Mąka sojowa BioPro 20 L |
Mąka sojowa BioPro 21 |
Mąka sojowa BioPro 30 |
Tostowana soja BioPro 50 |
SUBSTANCJE SŁODZĄCE |
Acesulfam K |
Glukoza (dekstroza) |
Maltodekstryna niskoscukrzona |
Maltodekstryna średnioscukrzona |
Maltodekstryna wysokoscukrzona |
Sacharynian sodu |
REGULATORY KWASOWOŚCI I KONSERWANTY |
Benzoesan sodu (granulat, proszek) |
Chlorek potasu |
Cytrynian sodu |
Dwuoctan sodu |
Kwas cytrynowy jednowodny |
Kwas cytrynowy bezwodny |
Kwas sorbowy |
Lakton kwasu glukonowego - GDL |
Octan sodu bezwodny |
Sorbinian potasu (granulat, proszek) |
PRZYPRAWY NATURALNE I SUSZE WARZYWNE |
Cebula grys 2x2 |
Cebula mielona |
Cebula smażona panierowana |
Cebula suszona płatek biała |
Czosnek granulowany G4 |
Czosnek granulowyny G1 |
Czosnek mielony |
Czosnek płatek jasny |
Gałka muszkatołowa mielona 6% |
Papryka czerwona grys |
Papryka ostra czerwona mielona |
Papryka słodka czerwona mielona |
Papryka zielona płatki |
Papryka słodka czerwona płatek |
Pomidor suszony płatek |
Pieprz biały ziarno 620g/l |
Pieprz czarny mielony sterylizowany 20 mesh |
Pieprz czarny ziarno 500g/l oczyszczony |
Pieprz czarny ziarno 500g/l sterylizowany |
SKROBIE |
Skrobia modyfikowana kukurydziana Merigel 341 |
Skrobia modyfikowana kukurydziana Resistamyl 345 |
Skrobia modyfikowana kukurydziana Resistamyl 347 |
BARWNIKI |
Annato A320 WS |
HYDROKOLOIDY |
Agar typ 800 |
Alginian sodu |
INNE |
Glicyna - kwas aminooctowy |
CMC - karboksymetyloceluloza |
Celuloza mikrokrystaliczna |
AMINOKWASY |
Alpha lipoic acid |
Beta-alanine |
Chondroitin sulphate |
Creatine alpha ketoglutarate 2:1 |
Creatine ethyl ester HCL |
Creatine HCL |
Creatine nitrate |
Creatine monohydrate 200 mesh |
D-aspartic acid |
D-ribose |
Glycine |
Glucosamine sulphate 2 KCl |
HMB Ca |
L - arginine l- pyroglutamate |
L- arginine alpha ketoglutarate 2:1 |
L- isoleucine |
L - leucine |
L- tyrosine |
L-arginine base |
L-arginine HCL |
L-carnitine base |
L-carnitine tartrate |
L-citrulline malate 1:1 |
L-glutamine |
L-glutamine alpha ketoglutarate 2:1 |
L-lysine HCL |
L-methionine |
L-ornithine HCL |
L-phenylalanine |
L-threonine |
L-tryptophan |
L-valine |
N-acetyl l-carnitine |
N-acetyl-l-glutamine |
N-acetyl Cysteine |
Tri-creatine malate |