Współczesne społeczeństwa ukształtowane w erze globalizacji otwarte są na przekazywanie i wymianę informacji pomiędzy kulturami na różnych płaszczyznach, w sferze technologii, sztuki, jak i żywności. Podróże i poznawanie coraz bardziej egzotycznych miejsc, łączy się z doświadczeniami kulinarnymi.
Dodatkowo migracje ludności wpływają na wprowadzanie produktów z innych kultur na lokalne rynki. Obecny konsument chętnie sięga po produkty z odległych krańców świata, gdyż nastawiony jest na „doświadczanie”. Chce odważnych, autentycznych, wyrazistych smaków, jednocześnie zwraca uwagę na właściwości prozdrowotne spożywanych potraw.
Stąd kuchnia azjatycka to jeden z najsilniejszych od kilku lat trendów kulinarnych. Pod pojęciem kuchni azjatyckiej kryje się bogactwo kuchni poszczególnych krajów, które pielęgnują własne, odrębne tradycje kulinarne. Podstawą tej kuchni są mieszanki przyprawowe oparte na pięciu smakach: kwaśnym, gorzkim, słonym, słodkim i pikantnym, które mają tworzyć ze sobą harmonię.
Szczególne miejsce zajmuje tutaj kuchnia chińska, będąca połączeniem smaków i aromatów z filozofią życia, często nazywana najzdrowszą kuchnią świata. Chińczycy wierzą, że jedzenie to nie tylko potrzeba, ale przede wszystkim przyjemność, która zapewnia zdrowie, spokój ducha, harmonię i długowieczność, co idealnie wpasowuje się w trendy współczesnego Europejczyka. Bogactwo smaków nadają potrawom przyprawy takie jak: imbir, anyż, czosnek, cynamon, pieprz syczuanski, chilli, koper włoski i cebula. W kuchni chińskiej szczególne miejsce zajmują grzyby, szczególnie shi-take nazywane „eliksirem życia” oraz tofu, bardzo popularne w potrawach wegetariańskich. Bogactwo smaków charakterystycznych dla tego regionu, można odnaleźć w mieszankach aromatyczno-funkcjonalnych: SMAKOVITA Sos chiński oraz SMAKOVITA Sos pikantny kurczak, jak również w mieszance przyprawowej SMAKOVITA Aromax kanton chiński.
W ostatnich latach coraz bardziej popularna staje się kuchnia koreańska, przewiduje się, że inspirowane przez Koreę potrawy staną się głównym nurtem w nadchodzącym 2018 roku, stąd w ofercie firmy REGIS mieszanka SMAKOVITA Sos o smaku Kim Chi. Kuchnię wietnamską charakteryzuje świeży i wyrazisty smak. Połączenie ostrego chilli, sosu rybnego ze świeżością trawy cytrynowej, kolendry, mięty lub limonki nadaje charakterystyczne akcenty. Mieszanka SMAKOVITA SOS PHO idealnie oddaje typowe nuty kuchni wietnamskiej, stanowiąc ciekawą kontrpropozycję do potraw typowo chińskich.
Natomiast kuchnia tajska to oprócz chilli, kolendra, trawa cytrynowa, limetka kaffir, bazylia i galangal, przyprawy te często synchronizuje dodatek mleczka kokosowego. Tajlandia znana jest z mieszanek przyprawowych curry, najpopularniejsze z nich to curry żółte, czerwone i zielone. Potrawy tajskie stanowią ucztę dla oczu, gdyż są dekorowane na różne sposoby, nawet żywymi kwiatami. Charakterystyczne smaki tej kuchni można odnaleźć w mieszance funkcjonalno-smakowej SMAKOVITA Sos tajski CG oraz SMAKOVITA Glazura sweet thai chilli.
Kuchnia indyjska zaskakuje intensywnością smaków, a zarazem różnorodnością i wyrazistością kolorów. Niewątpliwie bogactwo tradycji, wierzeń i obyczajów wpłynęło na rozwój indyjskiej sztuki kulinarnej. Szlachetny smak potraw Hindusi zawdzięczają przyprawom (m.in. chilli, cynamon, imbir, kardamon, kmin rzymski, kurkuma, szafran), ziołom (kolendra) oraz aromatycznym owocom (tamarynd, mango, kokos). Znakiem rozpoznawczym tej kuchni są różnorodne mieszanki przyprawowe, jak np. wiele odmian mieszanki curry, garam masala, chat masala. Bogactwo smaków Indii można poznać w mieszankach: SMAKOVITA Marynata Hinduska I, SMAKOVITA Marynata Curry SG, SMAKOVITA Glazura Tikka, SMAKOVITA Sos Tikka Masala, SMAKOVITA Aromax Posypka Curry T4, SMAKOVITA Aromix Przyprawa Curry G, SMAKOVITA Przyprawa curry do majonezu oraz mieszankach funkcjonalno-smakowych do produktów wegetariańskich: SMAKOVITA Vege Burger SAG Curry i SMAKOVITA Vege Kiełbaska AM Curry. Hindusi często stosują w swoich potrawach dodatek kokosu, który od kilku lat stał się popularnym dodatkiem, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, można go odnaleźć także w Marynacie Hinduskiej I oraz Sosie Tikka Masala.
Kolejny kierunek kulinarnych doznań to kuchnia meksykańska. Oryginalne i niepowtarzalne smaki, które wywodzą się z tradycyjnych plemion indiańskich, gdzie królowała fasola i kukurydza, przyprawiane ostrymi papryczkami, niemniej duży wpływ wywarła na nią także kolonizacja, która dorzuciła akcenty charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej. Kuchnia ta jest niezwykle kolorowa, różnorodna i oczywiście ostra, za sprawą chilli. W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana przez UNESCO do rejestru Światowego Dziedzictwa Kulturowego. Przyprawy królujące na stole meksykańskim to: czosnek, cebula, oregano, kminek, komosa piżmowa, a także anyż, goździki i cynamon. Co charakterystyczne, najczęściej potraw nie doprawia się, natomiast przyprawy i zioła dodawane są do sosów salsa, które serwowane są praktycznie do wszystkiego. Meksykańskie klimaty pozwolą poznać mieszanki takie jak: SMAKOVITA Marynata meksykańska, SMAKOVITA Marynata meksykańska do kurczaka, TASTE- PRO Sos meksykański C, SMAKOVITA Glazura Mexican Salsa, SMAKOVITA Glazura Salsa, SMAKOVITA Sos chilli con carne, SMAKOVITA Aromix Przyprawa meksykańska oraz mieszanka funkcjonalno-smakowa do produktów wegetariańskich: SMAKOVITA Vege Kiełbaski Burito GGr.
Od lat kuchnia orientalna cieszy się popularnością, a dzisiaj, dodatkowo migracja ludności wpływa na większe zainteresowanie tym kierunkiem w Europie. Kuchnia orientalna, w tym turecka to niezwykła kompozycja, w której przeplatają się wpływy kultury śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Bazuje na prostych połączeniach smaków, gdzie dominuje przede wszystkim papryka, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, sumak, zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, mięta), a także cynamon. Bogactwo smaków tureckiej kuchni zawarto w mieszankach smakowych: SMAKOVITA Posypka turecka II, SMAKOVITA Aromax Przyprawa Sułtańska V, SMAKOVITA Aromax Przyprawa orientalna, SMAKOVITA Aromax Przyprawa do Gyros, Aromax Przyprawa do shoarmy, SMAKOVITA Aromax Kebab Arda, SMAKOVITA Aromax Kebab Muster i SMAKOVITA Marynata orientalna AII.
Zainteresowanie konsumentów kuchniami: chińską, koreańską, wietnamską, tajską, indyjską, meksykańską i turecką wynika z ich bogactwa smaków, a jednocześnie lekkości, niskokaloryczności oraz prozdrowotnych składników wynikających z zastosowania przypraw takich jak: kurkuma, cynamon, chilli, szafran, kmin rzymski, imbir, kolendra, mięta, bazylia, oregano, rozmaryn.
Technolog Działu Badań i Rozwoju Firmy Regis
dr inż. Monika Kosowska