Dodatki funkcjonalne
to nasza specjalność
Pierwsi zawodowi masarze, którzy stosowali w swoim rzemiośle środki przypominające dodatki funkcjonalne, żyli w czasach Karola Wielkiego. O ile ich metody sprawdzały się na niewielką skalę, rozmiary współczesnej produkcji wymagają bardziej wydajnych rozwiązań.
SMAKOVITA to dodatki funkcjonalne obejmujące szeroką gamę solanek zalewowych, nastrzykowych oraz preparatów do kutrowania. W ramach palety środków do produkcji wędlin proponujemy również emulgatory, karageny, białka sojowe i zwierzęce, błonniki, fosforany, barwniki i preparaty przedłużające świeżość.
Zdrowa żywność to istotny element budujący dobre samopoczucie i długie życie. Smak i aromat spożywanych produktów to jedna strona medalu. Druga – to odżywcze walory, których poszukujemy dziś, dokonując wyborów konsumenckich. SMAKOVITA kładzie dziś nacisk na dodatki funkcjonalne pochodzenia naturalnego, wykorzystując w tym celu unikatowe rozwiązania technologiczne. Przyszłość należy do „clean label”!
Inne
Jeżeli interesują Cię emulgatory, karageny, białka sojowe albo błonniki… czytaj więcej