Przyprawy grillowe
to podstawa udanego grillowania
Przyprawy grillowe SMAKOVITA to najlepsze rozwiązanie dla produktów, które polscy konsumenci wprost uwielbiają. Nasza oferta obfituje w popularne pozycje, przy pomocy których powstają wyśmienite kiełbasy cienkie: kiełbasa podwawelska, kiełbasa śląska i pikantna. Przyprawy grillowe SMAKOVITA składają ukłon najchętniej wybieranym przez Polaków daniom. Ich inspiracją są znane nam wszystkim skojarzenia smakowe. Proponujemy np. mieszankę do kiełbas z dodatkiem nuty chrzanu.
Nie zapomnieliśmy też o mięsach, które – obok kiełbas – są najczęściej przygotowywanym produktem na grilla. Przyprawy grillowe SMAKOVITA obejmują marynaty i glazury sypkie nadające soczystość i smak mięsu wieprzowemu, drobiowemu i wołowemu. Obok inspiracji czysto polskich proponujemy także, popularne dziś, nuty smakowe nawiązujące do orientu czy amerykańskiej klasyki w rodzaju sosu BBQ.
Produkt | Dawka | Opis/Zastosowanie | Alergeny |
SMAKOVITA Aromix Kiełbasa o smaku chrzanowym | 20g/kg | Proszek o barwie beżowo-pomarańczowej z widocznymi cząstkami przypraw. W profilu smakowym dominuje nuta chrzanu, w tle delikatnie wyczuwalne nuty przyprawowo-mięsne. | soja, mleko, gorczyca, seler, SO2 |
SMAKOVITA Aromix Zwyczajna Ekstra | 6g/kg | Sypki proszek barwy pomarańczowej z widocznymi drobinkami przypraw. Smakowo dominujace nuty czosnku i pieprzu, z niewielkim dodatkiem majeranku. | gorczyca, mleko |
SMAKOVITA Aromax Kiełbasa Cebulowa | 28g/kg | sypki proszek barwy kremowo-beżowej. Mieszanka przyprawowo-aromatyczna, z dominującymi nutami cebuli i pieprzu, podkreślona papryką, gałką muszkatołową i dodatkowo wzbogacona nutami mięsnymi. | SO2, gorczyca, mleko, soja, gluten |
SMAKOVITA Aromax kiełbasa Szlachecka | 11g/kg | sypki proszek barwy beżowej. Mieszanka przyprawowo-aromatyczna, o dominujących nutach pieprzu i czosnku, z widocznymi ziarnami gorczycy, delikatnie podkreślona jałowcem. | sorczyca, soja, SO2 |
SMAKOVITA Aromix kiełbasa Podwawelska | 4g/kg | proszek barwy beżowej. Mieszanka aromatyczno-przyprawowa o dominujących nutach pieprzu i czosnku, delikatnie podkreślonych gałką muszkatołową. | soja, gluten, SO2 |
SMAKOVITA Aromix kiełbasa Śląska Extra | 6g/kg | proszek o barwie jasnopomarańczowej. Kompozycja przyprawowo-aromatyczna oparta na czosnku, pieprzu, gorczycy, wzbogacona dodatkowo nutami mięsnymi oraz podkreślona nutą kolendry. | gluten, soja, mleko, gorczyca, SO2 |
SMAKOVITA Aromix Grillowa Pikantna | 7g/kg | proszek barwy jasnoceglastej z widocznymi drobinami przypraw. Mieszanka przyprawowo-aromatyczna, o dominujących nutach pieprzu, czosnku i gałki muszkatołowej, podkreślona przez nuty ziołowo-mięsne. | gorczyca, mleko, seler, soja, SO2 (brak na etykiecie, a jest w specyfikacji) |
SMAKOVITA Aromix Kiełbasa Niedźwiedzia | 10g/kg | proszek barwy pomarańczowej z widocznymi cząstkami przypraw. Przyprawowa kompozycja oparta na nutach czosnku, w tym czosnku niedźwiedziego, pieprzu, gorczycy, kolendry, majeranku i ziela angielskiego, z mięsnym tłem. | gluten, soja, mleko, seler, gorczyca |
SMAKOVITA Aromix Kiełbaski o smaku ketchupu | 24g/kg | proszek barwy pomarańczowo-czerwonej. Kompozycja warzywno-przyprawowa o dominującym smaku ketchupu, delikatnie złamanym nutami ziołowymi (oregano, bazylia). Dodatkowym atutem są widoczne płatki pomidora. | soja, mleko, SO2 |
SMAKOVITA Aromita Kiełbasa Galicyjska - Serowa | 6g/kg | Czosnek, glukoza, sól, aromaty, wzmacniacz smaku E 621(max.11%) |
|
SMAKOVITA Aromax Słowiański | do 30g/kg | Sypki proszek barwy kremowo-pomarańczowej, z widocznymi cząstkami cebuli. W smaku dominują nuty przyprawowo-mięsne (mocny akcent pieprzu, złamany słodkością cebuli). | soja, mleko, SO2 |
SMAKOVITA Aromix Teksański IV | 8g/kg | Sypki proszek o barwie pomarańczowej, z widocznymi drobinami przypraw. Aromatyczna mieszanka przyprawowa o dominujących nutach cebuli, pieprzu, papryki delikatnie podkreślona kardamonem/kminkiem? Dostępna wersja Aromix Teksański | soja, gorczyca, SO2 |
SMAKOVITA Aromax Hamburger IID | 20g/kg | Sypki proszek barwy pomarańczowej z widocznymi cząstkami cebuli. Nadaje pełnię smakowitości, wzbogacając produkty w nuty mięsno-przyprawowe. | soja, mleko, SO2 |
SMAKOVITA Aromax Kulinarny | 28g/kg | proszek barwy beżowo-brązowej. Kompletna mieszanka funkcjonalno-smakowa. O dominujących nutach cebulowo-pieprzowych. | soja, mleko, SO2 (w specyfikacji jest - brak na etykiecie) |
Aromax Frykadela Drobiowa | 12 g/kg | Mieszanka smakowa dedykowana do wyrobów formowanych tj. frykadele, kotlety czy hamburgery, o barwie jasno beżowej z dużą ilością grysu cebuli. Smak z dominującą nutą cebuli i czosnku oraz pieprzu. | |
Aromax Frykadela Wieprzowa | 12 g/kg | Mieszanka przypraw o barwie ciemno beżowej z dużą ilością pieprzu i cebuli grys, z wyraźną nutą majeranku i delikatną gałki muszkatołowej. Przeznaczona do wyrobów formowanych |
L.p. | Marynaty | Dawkowanie | Opis | Wartość odżywcza | Alergeny |
1 | Marynata Czosnkowo-ziołowa | 30 g/kg | Barwa beżowo-żółta z dużą ilością ziół tj. cząber czy szczypior z dominującym smakiem czosnku oraz delikatną nutą cebuli i pieprzu. | Białko 15,9 % NaCl 15,6 % Popiół 21,6 % Tłuszcz % Wilgotność 4,1 % | gorczyca, dwutlenek siarki i siarczyny, soja, mleko |
2 | Marynata do Szaszłyków I | 30 g/kg | Barwa beżowa z dużą iolścią zielonych części pietruszki i szczypiorku. Marynata o dominującym smaku pietruszki z nutą musztardy, czosnku i cebuli. | Białko 9,4 % NaCl 43,4 % Popiół 50,6 % Tłuszcz % Wilgotność 2,3 % | dwutlenek siarki i siarczyny, soja |
3 | Marynata Drobiowa II | 30 g/kg | Barwa pomarańczowa z widocznymi cząstkami przypraw. Marynata o smaku papryki, pieprzu z delikatną nutą curry. | Białko 12,5 % NaCl 27 % Popiół 32,1 % Tłuszcz % Wilgotność 3,2 % | soja, mleko, gorczyca, dwutlenek siarki i siarczyny |
4 | Marynata Gruzińska | 30 g/kg | Barwa beżowa z delikatnym odcieniem pomarańczowym z widocznymi ziołami. Dominujący smak pietruszki z nutą czosnku, cebuli i kolendry. | Białko 8,4 % NaCl 41,9 % Popiół 44,2 % Tłuszcz % Wilgotność 2,5 % | soja, mleko, dwutlenek siarki i siarczyny |
5 | Marynata Kolska | 30 g/kg | Barwa kremowo-oliwkowa z dużą ilością ziół. Smak ziołowo-czosnkowy ze zdecydowaną nutą oregano. | Białko 15,8 % NaCl 33,6 % Popiół 41,2 % Tłuszcz % Wilgotność 2,5 % | soja, mleko, seler |
6 | Marynata Meksykańska | 40 g/kg | Barwa pomarańczowa z widocznymim cząstkami ziół i całym ziarnem czerwonego pieprzu. Marynata o smaku papryki z mocno wyczuwalną nutą kolendry i czosnku oraz delikatną nutą dymu. | Białko 14,6 % NaCl 13,2 % Popiół 19,7 % Tłuszcz % Wilgotność 4,4 % | soja, mleko, dwutlenek siarki i siarczyny |
7 | Marynata Meksykańska do kurczaka | 10 g/kg | Barwa czerwona. Marynata o smaku papryki z delikatną nutą czosnku i pieprzu. | Białko 15,6 % NaCl 53 % Popiół 62,8 % Tłuszcz % Wilgotność 1,6 % | soja, dwutlenek siarki i siarczyny |
8 | Marynata do szaszłyków wołowych | 40 g/kg | Barwa pomarańczowo-żółta z dużą iolścią zielonej pietruszki. Marynata przygotowana na bazie oryginalnej receptury na szaszłyki wołowe - Anticuchos pochodzące z kuchni peruwiańskiej. Marynata o smaku papryki, pieprzu i kminu z mocno wyczuwalną pietruszką. | Białko 10,8 % NaCl 32,9 % Popiół 37,8 % Tłuszcz % Wilgotność 4,2 % | mleko, soja |
9 | Marynata Myśliwska | 30 g/kg | Barwa pomarańczowa z dużą ilością ziół oraz grysem czosnku, cebuli i pieprzu.Smak ziołowy z nutą cebulowo-czosnkową. | Białko 15,6 % NaCl 23,1 % Popiół 30,1 % Tłuszcz % Wilgotność 2,7 % | śladowe ilości |
10 | Marynata Orientalna | 30 g/kg | Barwa brązowo-żółta.Dominujący smak przypraw orientalnych z nutą pomidora i goździka. | Białko 10,9 % NaCl 26,3 % Popiół 30,5 % Tłuszcz % Wilgotność 4,3 % | gorczyca, dwutlenek siarki i siarczyny |
11 | Marynata Parma | 30 g/kg | Barwa pomarańczowa z dużymi płatkami papryki. Smak zdecydowanie paprykowyi bardzo ostry. | Białko 15,8 % NaCl 4,8 % Popiół 9,6 % Tłuszcz % Wilgotność 4,2 % | gorczyca, mleko, soja, gluten |
12 | Marynata Curry | 30 g/kg | Barwa żółta z zielonymi cząstkami ziół. Marynata o orientalnym smaku curry z delikatną nutą kminu rzymskiego. | Białko 12,3 % NaCl 16,2 % Popiół 20,3 % Tłuszcz % Wilgotność 4,5 % | soja, gorczyca, dwutlenek siarki i siarczyny |
13 | Marynata Węgierska A | 30 g/kg | Barwa ciemnopomarańczowa z płatkami zielonej papryki i smażonej cebuli oraz grysem czarnego pieprzu i czerwonej papryki. Dominujący smak papryki i smażonej cebuli. | Białko 13,2 % NaCl 15 % Popiół 19,8 % Tłuszcz % Wilgotność 3,6 % | soja, dwutlenek siarki i siarczyny |
14 | Marynata Wiosenna | 30 g/kg | Barwa beżowo-żółta z widocznymi ziołami, pieprzem łamanym oraz grysem czosnku i cebuli.Marynata bardzo aromatyczna z główną nutą ziołową tymianku i majeranku, w tle wyczuwalny kminek, cebula i czosnek. | Białko 16,1 % NaCl 16,6 % Popiół 24,9 % Tłuszcz % Wilgotność 3,7 % | gorczyca, mleko, soja |
15 | Marynata Grilowa | 40 g/kg | Barwa czewono-brunatna z widocznymi zielonymi cząstkami ziół tj. rozmaryn, oregano, tymianek. Marynata o smaku ziołowo-paprykowym z delikatna nutą pomidora. | Białko 11,8 % NaCl 32,6 % Popiół 37 % Tłuszcz % Wilgotność 3,4 % | soja, dwutlenek siarki i siarczyny |
16 | Marynata Hot&Spicy do skrzydełek | 40 g/kg | Barwa pomarańczowa. Smak paprykowo-pomidorowy z nutą czosnku, pieprzu i delikatnie wyczuwalną gałką muszkatołową. | Białko 12,5 % NaCl 16,7 % Popiół 21,7 % Tłuszcz % Wilgotność 3,5 % | soja, mleko, gluten, orzechy ziemne, seler, dwutlenek siarki i siarczyny |
17 | Marynata Libańska | 40 g/kg | Barwa beżowa z widocznymi zielonymi cząstkami ziół. Marynata przygotowana na bazie oryginalnej przyprawy libańskiej przeznaczonej do fileta drobiowego. Marynata o smaku pieprzu, czosnku i ziela angielskiego z nutą mięty i cytryny. | Białko 11,6 % NaCl 23,5 % Popiół 31,7 % Tłuszcz % Wilgotność 4,0 % | soja, dwutlenek siarki i siarczyny |
18 | Marynata Pikantna 1 ( bez msg ) | 30 g/kg | Barwa ciemno czerwona z widocznynymi cząstkami papryki i naci pietruszki. Marynata o smaku papryki z nutą pieprzu, czosnku i cebuli. | Białko 9,2 % NaCl 16,7 % Popiół 23,4 % Tłuszcz % Wilgotność 4,4 % | mleko, gorczyca, dwutlenek siarki i siarczyny |
19 | Marynata Pikantna 2 ( bez msg ) | 30 g/kg | Marynata o barwie pomarańczowej, smaku paprykowo-pomidorowym z nutą czosnku i cebuli. | Białko 9,7 % NaCl 19,5 % Popiół 24,9 % Tłuszcz 2,6 % Wilgotność 4,5 % | soja, mleko, gluten, orzechy ziemne, jaja, seler, dwutlenek siarki i siarczyny |
20 | Marynata Grillowa I ( bez msg ) | 30 g/kg | Barwa czerwono-pomarańczowa z widocznymi cząstkami ziół tj. tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek i pietrusszka. Marynata o smaku paprykowo-ziołowym. | Białko 8,6 % NaCl 26,7 % Popiół 28,1 % Tłuszcz % Wilgotność 3,7 % | soja, dwutlenek siarki i siarczyny |
21 | Marynata Grillowa IIG ( bez msg ) | 25 g/kg | Marynata o barwie ciemnopomarańczowej o smaku paprykowo-czosnkowym z delikatną nutą oregano. | Białko 7,4 % NaCl 34,6 % Popiół 37,7 % Tłuszcz % Wilgotność 4,2 % | soja, mleko, dwutlenek siarki i siarczyny |
22 | Marynata Maślano-grzybowa G ( bez msg ) | 35 g/kg | Marynata o barwie kremowo-beżowej z widocznymim cząstkami grzybów i szczypiorku. Marynata o zdecydowanym smaku maślanym z nuta grzybową. | mleko, dwutlenek siarki i siarczyny | |
23 | Marynata Dekormix Złocista GA ( bez msg i alergenów ) | 30 g/kg | Marynata o barwie intensywnie ciemno żółtej z dużą ilością zielonych cząstek ziół, grysu cebuli i czosnku oraz papryki czerwonej.Marynata o smaku ziołowo-czosnkowym z nuta papryki. | dwutlenek siarki i siarczyny | |
24 | Marynata Curry GA ( bez msg i alergenów ) | 30 g/kg | Barwa żółta z zielonymi cząstkami ziół. Marynata o orientalnym smaku curry z delikatną nutą kminu rzymskiego. | dwutlenek siarki i siarczyny | |
25 | Marynata Czosnkowo-paprykowa GA ( bez msg i alergenów ) | 30 g/kg | Marynata o pomarańczowej barwie z cząstkami ziół, cebuli grys i papryki czerwonej. Dominujący smak czosnkowy z nutą ziołowo-paprykową. | dwutlenek siarki i siarczyny | |
26 | Marynata do szaszłyków paprykowa GA ( bez msg i alergenów ) | 50 g/kg | Marynata o barwie pomarańczowo-beżowej z cząstkami grysu papryki, marchewki i cebuli. Marynata o nucie smakowej cebuli i ziela angielskiego. | dwutlenek siarki i siarczyny | |
27 | Marynata Gruzińska GA ( bez msg i alergenów ) | 35 g/kg | Marynata o barwie beżowej z dużą ilością zielonych cząstek ziół. Dominujący smak pietruszki z nuta czosnku i cebuli. | dwutlenek siarki i siarczyny | |
28 | Marynata Hot&Spicy do skrzydełek GA ( bez msg i alergenów ) | 40 g/kg | Marynata o barwie pomarańczowej z cząstkami papryki, lekko pikantna z nutą pomidora. | dwutlenek siarki i siarczyny | |
29 | Marynata Meksykańska do kurczaka GA ( bez msg i alergenów ) | 10 g/kg | Marynata o intensywnej barwie czerwonej z cząstkami papryki czerwonej. Marynata ostra z dominującym smakiem papryki. | nic | |
30 | Marynata Pomarańczowo-ziołowa GA ( bez msg i alergenów ) | 30 g/kg | Marynata o barwie pomarańczowej z cząstkami zielonych ziół o smaku ziołowym z nutą pomarańczy. | dwutlenek siarki i siarczyny | |
L.p. | Glazury | Dawkowanie | Opis | Wartość odżywcza | Alergeny |
1 | Glazura BBQ ze śliwką | 50 g/kg | Barwa beżowo-pomarańczowa. Glazura o smaku łagodnego dymu z dość mocną nutą śliwki. | Białko 4,8 % NaCl 9,9 % Popiół 12,0 % Tłuszcz 1,1% Wilgotność 4,7 % | mleko, dwutlenek siarki i siarczyny |
2 | Glazura Sweet Chilli | 50 g/kg | Barwa czerwona z widocznymi cząstkami grysu czerwonej papryki. Glazura dość ostra o dominującej nucie papryki. | Białko 5,6 % NaCl 11,1 % Popiół 13,2 % Tłuszcz 1,8 % Wilgotność 3,8 % | soja, gorczyca, dwutlenek siarki i siarczyny |
3 | Glazura Łagodna | 50 g/kg | Barwa intensywnie pomarańczowa. Smak pomidora i słodkiej papryki z delikatnę nutą kminu rzymskiego i oregano. | Białko 7,1 % NaCl 12,2 % Popiół 14,7 % Tłuszcz 2,6% Wilgotność 3,8 % | soja, mleko, gorczyca, dwutlenek siarki i siarczyny |
4 | Glazura Tikka | 50 g/kg | Barwa pomarańczowa z zielonymi cząstkami ziół. Glazura inspirowana kuchnią indyjską o smaku aromatycznych przypraw typowych dla tej kuchni tj. kolendra, kmin rzymski, imbir z wyraźną nutą pomidora. | Białko 5,9 % NaCl 9,9 % Popiół 12,6 % Tłuszcz 2,4% Wilgotność 3,7 % | mleko, gluten, dwutlenek siarki i siarczyny |
5 | Glazura Mexican Salsa | 50 g/kg | Barwa jasnopomarańczowa z widocznymi cząstkami grysu pieprzu czarnego. Smak na bazie aromatów charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej z główną nutą pomidorów, papryki, kolendry, cebuli i czosnku. | soja, dwutlenek siarki i siarczyny | |
6 | Glazura Grillowa | 50 g/kg | Barwa beżowa. Glazura o zdecydowanym smaku grillowanych szaszłkyków wołowych. | Białko 5,9 % NaCl 12,4 % Popiół 13,8 % Tłuszcz 1,1 % Wilgotność 3,7 % | soja, dwutlenek siarki i siarczyny |