Proponujemy gamę aromatycznych przypraw do ryb
W przypadku produktów tej branży najważniejsza jest świeżość, ale odpowiedni zestaw delikatnych przypraw do ryb potrafi wydobyć to, co najsmaczniejsze. Czosnek, pietruszka, rozmaryn, estragon, ziarna gorczycy, suszony pomidor – w odpowiednich proporcjach i mieszankach dają fantastyczne efekty. Przetwórstwo rybne ma rozmaite potrzeby: SMAKOVITA oferuje zarówno preparaty funkcjonalne, jak i kompozycje przypraw do ryb.

Naszą specjalnością są produkty wspomagające solenie i dojrzewanie fileta śledziowego typu Matjas. Preparaty Fosmix Fish pozwalają uzyskać delikatną strukturę tkanki mięsnej, za którą tak przepadają polscy konsumenci. W ofercie wzmacniającej smak mamy naturalne przyprawy do ryb i mieszanki dekoracyjne, które znakomicie podnoszą walory estetyczne produktu.
| Produkt | Dawka | Opis/Zastosowanie | MSG/RYB | Uwagi |
| Preparaty wspomagające solenie płatów śledziowych | Preparaty w postaci sypkiej wspomagające, uszlachetniające i zwiększające wydajność w procesie dojrzewania płatów śledziowych, które nabierają charakteru Matjasa | |||
| Smakovita Fosmix Fish I | 5g/kg | Sypki biały proszek na bazie cukrów i soli sodowych kwasów octowego i cytrynowego, ukierunkowany na delikatność struktury tkanki mięsnej; uzyskiwane wydajności około +20% | brak | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
| Smakovita Fosmix Fish II | 5g/kg | Sypki biały proszek z dodatkiem węglanu sodu, ukierunkowany na uzyskanie większej wydajności (powyżej +20%) | brak | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
| Smakovita Fosmix Fish III | 5g/kg | Sypki bialy proszek na bazie cukrów i kwasu cytrynowego i winowego. Ukierunkowanie na optymalne zmiękczenie tkanki mięsnej i ości oraz jasnej barwy filetów; uzyskiwane wydajności około 10-15% | brak | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
| Smakovita Fosmix Fish M | 5-10g/kg | Sypki biały proszek na bazie cukrów, kwasu cytrynowego i wzmazniacza smaku; ukierunkowany na łagodną strukturę mięsa oraz wyraźny , charakterystyczny smak; wydajności na poziomie 10- 15% | MSG | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
| Smakovita Fosmix Fish RF-1 | 5g/kg | Sypki biały proszek na bazie cukrów i soli sodowych kwasów octowego i cytrynowego,wzmocniony dodatkiem kwasu cytrynowego i jabłkowego, ukierunkowany na szybszy i agresywniejszy proces dojrzewania filetów; uzyskiwane wydajności około +10% | MSG | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
| Smakovita Fosmix Fish P | 5g/kg | Sypki proszek na bazie preparatu Fosmix Fish III z dodatkiem enzymu proteaza, pozwalający uzyskać jeszcze delikatniejszą strukturę tkanki mięsnej, polecany szczególnie do filetów solonych w oleju roślinnym z dodatkiem suszonych warzyw i przypraw ziołowych. | MSG | do produkcji filetów śledziowych solonych a`la Matjas |
| Mieszanki przyprawowe i warzywne | Mieszanki dekoracyjne , smakowe lub dekoracyjno- smakowe na bazie warzyw suszonych, przypraw i ziół | |||
| Smakovita posypka pomidorowa z ziołami | DPP | mieszanka suszonych płatków pomidora, czosnku i przypraw ziołowych z rozmarynem i estragonem; kolorowa i aromatyczna mieszanka do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | brak | |
| Smakovita posypka paprykowa z ziołami | DPP | mieszanka suszonych płatków papryki czerwonej i zielonej, czosnku i przypraw ziołowych z rozmarynem i estragonem; kolorowa i aromatyczna mieszanka do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | brak | |
| Smakovita dekormix super mix | DPP | mieszanka cebuli i papryki, pieprzu oraz ziaren gorczycy, kminku; kolorowa i aromatyczna mieszanka do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | brak | |
| Smakovita dekormix sycylijski | DPP | mieszanka przypraw i suszonych warzyw w charakterystycznych sycylijskich barwach do zastosowania w wyrobach zarówno w zalewach olejowych jak i na powierzchni ryb wędzonych | ||
| Smakovita posypka zielona | DPP | Mieszanka suszonej natki pietruszki, szczypiorku i czosnku | brak | |
| Smakovita dekormix mozaikowy | DPP | Mieszanka dekoracyjno- smakowa na bazie suszonych warzyw (czosnek, cebula, papryka) i mieszanki przypraw | brak | |
| Smakovita dekormix leśny | DPP | Mieszanka dekoracyjno- smakowa na bazie suszonych warzyw i mieszanki przypraw (pieprz, cząber, koper, zioła, czosnek, szczypior, ziele angielskie) | brak | |
| Smakovita dekormix jesienny | DPP | Mieszanka dekoracyjno - smakowa na bazie suszonych warzyw i mieszanki przypraw (papryka, marchew, gorczyca, pieprz) | brak | |
| Smakovita pieprz cytrynowy | DPP | Mieszanka dekoracyjn- smakowa na bazie przypraw i aromatu cytryny | brak | |
| Stabilizatory świeżości | środki zapewniające trwałość stosowane w przetwórstwie mięsnym, drobiarskim i rybnym do produkcji wędli, wyrobów garmażeryjnych i ryb wędzonych | |||
| Smakovita Frishita MR | 0,33kg/1kg roztw. | preparatw postaci proszku stabilizujący świeżość na bazie octanów i mleczanów o szerokim zastosowaniu | brak | |
| Smakovita Frishita Universal | 4g/kg wyrobu got. | preparatw postaci proszku stabilizujący świeżość na bazie octanów i mleczanów o szerokim zastosowaniu | brak | |
| Smakovita Frishita Plus VN | 5g/kg wyr.got. | preparatw postaci proszku stabilizujący świeżość na bazie unikatowej kombinacji składników o poszerzonym spektrum działania na drobnoustroje w tym Listerię monocytogenes. Stosowany do wewnątrz injekcyjnie lub na zewnątrz wyrobu przez natrysk , np. natrysk plastrów przed zamknięciem próżniowym | brak | |
| Surowce - dodatki mające zastosowanie w przetwórstwie rybnym w postaci pojedyńczych związków lub przypraw i suszów warzywnych |
| BŁONNIKI |
| Błonnik bambusowy Alba-Fibre B200 S |
| Błonnik grochowy 40 mesh, Chiny |
| Błonnik grochowy 200 mesh, UE |
| Błonnik pszenny Alba-Fibre W200 A |
| Błonnik sojowy G |
| Błonnik sojowy spożywczy (soy fiber) |
| SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE |
| Guma guar 5500 cps |
| Guma guar 3500 cps |
| Guma konjac |
| Guma ksantan 200 mesh |
| Guma ksantan 80 mesh |
| Guma tara |
| Karagen Supergel 1000, 2000 |
| Karagen (półrafinat) |
| Karagen rafinat |
| Preparat karagenowy Bengel DX10120 |
| SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK I ZAPACH |
| Glutaminian sodu |
| I+G Rybonukleotydy disodowe |
| FOSFORANY SPOŻYWCZE |
| Fosforan trójsodowy Na3PO4 |
| Pirofosforan czteropotasowy (TKPP) |
| Pirofosforan czterosodowy (TSPP) |
| Pirofosforan dwusodowy (SAPP) |
| Polifosforan sodu (SHMP) |
| Regifos G (STPP granulat) |
| Trójpolifosforan sodu pylisty (STPP) |
| PRZECIWUTLENIACZE |
| Askorbinian sodu |
| Izoaskorbinian sodu |
| Kwas L-askorbinowy |
| SUBSTANCJE BIAŁKOWE |
| Izolat sojowy ISOPRO 900 (nastrzyki) |
| Izolat sojowy ISOPRO 900EM (kuter) |
| Kazeinian sodu |
| Mąka sojowa BioPro 20 L |
| Mąka sojowa BioPro 21 |
| Mąka sojowa BioPro 30 |
| Tostowana soja BioPro 50 |
| SUBSTANCJE SŁODZĄCE |
| Acesulfam K |
| Glukoza (dekstroza) |
| Maltodekstryna niskoscukrzona |
| Maltodekstryna średnioscukrzona |
| Maltodekstryna wysokoscukrzona |
| Sacharynian sodu |
| REGULATORY KWASOWOŚCI I KONSERWANTY |
| Benzoesan sodu (granulat, proszek) |
| Chlorek potasu |
| Cytrynian sodu |
| Dwuoctan sodu |
| Kwas cytrynowy jednowodny |
| Kwas cytrynowy bezwodny |
| Kwas sorbowy |
| Lakton kwasu glukonowego - GDL |
| Octan sodu bezwodny |
| Sorbinian potasu (granulat, proszek) |
| PRZYPRAWY NATURALNE I SUSZE WARZYWNE |
| Cebula grys 2x2 |
| Cebula mielona |
| Cebula smażona panierowana |
| Cebula suszona płatek biała |
| Czosnek granulowany G4 |
| Czosnek granulowyny G1 |
| Czosnek mielony |
| Czosnek płatek jasny |
| Gałka muszkatołowa mielona 6% |
| Papryka czerwona grys |
| Papryka ostra czerwona mielona |
| Papryka słodka czerwona mielona |
| Papryka zielona płatki |
| Papryka słodka czerwona płatek |
| Pomidor suszony płatek |
| Pieprz biały ziarno 620g/l |
| Pieprz czarny mielony sterylizowany 20 mesh |
| Pieprz czarny ziarno 500g/l oczyszczony |
| Pieprz czarny ziarno 500g/l sterylizowany |
| SKROBIE |
| Skrobia modyfikowana kukurydziana Merigel 341 |
| Skrobia modyfikowana kukurydziana Resistamyl 345 |
| Skrobia modyfikowana kukurydziana Resistamyl 347 |
| BARWNIKI |
| Annato A320 WS |
| HYDROKOLOIDY |
| Agar typ 800 |
| Alginian sodu |
| INNE |
| Glicyna - kwas aminooctowy |
| CMC - karboksymetyloceluloza |
| Celuloza mikrokrystaliczna |
| AMINOKWASY |
| Alpha lipoic acid |
| Beta-alanine |
| Chondroitin sulphate |
| Creatine alpha ketoglutarate 2:1 |
| Creatine ethyl ester HCL |
| Creatine HCL |
| Creatine nitrate |
| Creatine monohydrate 200 mesh |
| D-aspartic acid |
| D-ribose |
| Glycine |
| Glucosamine sulphate 2 KCl |
| HMB Ca |
| L - arginine l- pyroglutamate |
| L- arginine alpha ketoglutarate 2:1 |
| L- isoleucine |
| L - leucine |
| L- tyrosine |
| L-arginine base |
| L-arginine HCL |
| L-carnitine base |
| L-carnitine tartrate |
| L-citrulline malate 1:1 |
| L-glutamine |
| L-glutamine alpha ketoglutarate 2:1 |
| L-lysine HCL |
| L-methionine |
| L-ornithine HCL |
| L-phenylalanine |
| L-threonine |
| L-tryptophan |
| L-valine |
| N-acetyl l-carnitine |
| N-acetyl-l-glutamine |
| N-acetyl Cysteine |
| Tri-creatine malate |
