Dodatki funkcjonalne - inne

Białka sojowe i zwierzęce

Białka sojowe to komponent chętnie wybierany przez producentów żywności. Soja swoją popularność zyskała głównie dzięki rosnącemu zainteresowaniu dietą wegańską i wegetariańską. Jest źródłem pełnowartościowego białka. Wskaźnik strawności aminokwasów białek (PDCAAS) dla białka sojowego wynosi 1,00 (tyle samo, ile dla jajka kurzego), a dla całej soi: 0,91, natomiast wartość biologiczna (BV) białka sojowego równa się 74, a całej soi 96 (jajko kurze: 97). Ponadto soja jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych oraz witamin z grupy B. 100 g suchych nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na potas w 45%, wapń w 24%, fosfor w 106%, magnez dla mężczyzn w 54%, a dla kobiet w 70% oraz żelazo w 89%.

Dodatek białek sojowych spełnia szereg ważnych funkcji w przetwórstwie żywności. W produkcji wędlin białka te wykazują bardzo dobre zdolności wiązania wody oraz emulgowania tłuszczu. Zwiększają także białkowość produktu i poprawiają jego strukturę. SMAKOVITA posiada w swojej ofercie zarówno białka sojowe jak i zwierzęce, pochodzenia wieprzowego oraz drobiowego. Produkty te doskonale sprawdzają się w propozycjach wysokowydajnych typu wędzonki i wyroby blokowe. Dobrze wiążą wodę, osuszają produkt, eliminują podcieki. Wpływają również pozytywne na smak produktu podkreślając nutę mięsną. Podniesienie białkowości produktu staje się ważnym atutem żywieniowym.

więcej