Mieszanki aromatyczno – przyprawowe i dekoracyjne
Mieszanek aromatyczno-przyprawowych używano w kuchni już w neolicie. Przyprawy towarzyszą człowiekowi od zawsze. Starożytni Egipcjanie dodawali do potraw cebulę, czosnek, jałowiec i kminek już 5 tys. lat temu! Dodatki te figurują także w przekazach źródłowych z Mezopotamii. Chińczycy z kolei już 4 tys. lat temu nie mogli się obejść bez anyżu gwiazdkowego, szafranu i imbiru.
Mieszanki aromatyczno-przyprawowe i dekoracyjne SMAKOVITA nadają wyrobom pożądany smak, zapach i apetyczny wygląd oraz przedłużają ich świeżość. Nasze przyprawy wzbogacą bukiet smakowy wszelkiego rodzaju wędzonek: szynki, boczku, polędwicy i suchej kiełbasy. Z pasztetów i wyrobów garmażeryjnych wydobędą prawdziwie swojskie nuty.
SMAKOVITA odtwarza receptury wyrobów regionalnych, znanych w Polsce od wieków. Dokładamy starań, by przywrócić nasze najlepsze tradycje kulinarne. Nasze mieszanki aromatyczno-przyprawowe czerpią z kuchni staropolskiej i sięgają do przepisów, które dziś odnaleźć można tylko w muzeach etnograficznych. Interesują nas naturalne składniki w postaci złożonych kompozycji oraz pojedynczych przypraw takich jak: czosnek, cebula, imbir, lubczyk, kardamon, majeranek, ziele angielskie oraz pieprz i sól. SMAKOVITA sięga w przeszłość, by we współczesnej produkcji odtwarzać to, co sprawdzone i lokalne.
Posypki dekoracyjne i inne
Przyprawowe posypki dekoracyjne do wędlin SMAKOVITA to bogactwo aromatów i kolorów. Produkty te otrzymujemy przez zmieszanie różnych składników w proporcjach wagowych ustalonych recepturą… czytaj więcej
Do wyrobów garmażeryjnych
SMAKOVITA posiada mieszanki do wyrobów garmażeryjnych, które potrafią przywołać domowy, tradycyjny smak i aromat. Wyrobami garmażeryjnymi nazywamy wszelkiego rodzaju zimne przekąski z mięsa, ryb, jaj i warzyw… czytaj więcej
Do wyrobów blokowych
Mieszanki do wyrobów blokowych wyróżniają się delikatnym, dobrze wyważonym aromatem. Wyroby blokowe to produkty mięsne wykonane z surowców mięsno-tłuszczowych o zachowanej lub częściowo zachowanej strukturze tkankowej, lub rozdrobnionych, peklowanych oraz solonych, z ewentualnym dodatkiem surowców uzupełniających… czytaj więcej
Do wyrobów podrobowych i pasztetów
Proponujemy znakomite przyprawy do pasztetów i wyrobów podrobowych. Grupa ta to przetwory na bazie solonych lub peklowanych podrobów, mięsa i tłuszczu, w osłonkach naturalnych bądź sztucznych, często z dodatkiem krwi spożywczej… czytaj więcej
Do wędzonek
Przyprawy do wędzonek to jeden z najpopularniejszych produktów w naszym asortymencie. Wędzonki to wyroby produkowane przeważnie ze ściśle określonej części wykrawanej podczas dzielenia tusz, półtusz lub ćwierćtusz zwierząt rzeźnych na tzw. zasadnicze elementy rozbioru… czytaj więcej
Do wędlin homogenizowanych
Przyprawy do wędlin homogenizowanych charakteryzuje mniejsza intensywność smaku. Konsument oczekuje w tym przypadku nut łagodnych, współgrających z delikatną i gładką konsystencją wyrobu…czytaj więcej
Do kiełbas
Przyprawy do kiełbas to nasza duma. Kiełbasa jest przysmakiem znanym i cenionym od wieków – podchodzimy do niej z najwyższym szacunkiem… czytaj więcej
Do wyrobów drobiowych
Spożycie mięsa drobiowego w Polsce wciąż rośnie, stąd w ofercie Smakovita nie mogło zabraknąć pełnej gamy przypraw do wędlin drobiowych… czytaj więcej